Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Στοιχεία Αξιοθέατου
Περιοχή: Κρυονέρι, Κορινθία

Ο Αστρονομικός Σταθμός είναι ένα μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα στην περιοχή μας. Το τηλεσκόπιό του, με διάμετρο 1,20 μ. είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας μας & ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία των φορέων νέων που δραστηριοποιούνται στο Κρυονέρι αναβαθμίστηκε σημαντικά η επισκεψιμότητα του αστεροσκοπείου σαν χώρου επιστημονικής έρευνας και πολιτιστικής δραστηριότητας.
Οι «Ανοιχτές Θύρες» του Αστρονομικού Σταθμού Κρυονερίου θεωρούνται ήδη μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στο νομό Κορινθίας. Λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι (αρχές Αυγούστου) και περιλαμβάνουν μια αστρονομική βραδιά (παρατήρηση ουράνιων σωμάτων μέσω τηλεσκοπίων, επίσκεψη του αστρονομικού σταθμού, προβολή βιντεοταινιών σχετικών με αστρονομικά θέματα) και μεγάλες μουσικές συναυλίες, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Στον Αστρονομικό Σταθμό Κρυονερίου σχεδιάζεται η δημιουργία σύγχρονου Αστρονομικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει Πλανητάριο, αμφιθέατρο εκδηλώσεων και μικρό Συνεδριακό Κέντρο που θα συμπληρώσουν το κτίριο του Αστρονομικού σταθμού με το περίφημο τηλεσκόπιο, το οποίο εξυπηρετεί από το 1972 ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και αστρονόμους-μελετητές από όλον τον κόσμο.

 

Κοινοποίηση: