Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Στοιχεία Μουσείου
Περιοχή: Αρκαδία

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας ιδρύθηκε το 1985 με στόχο να προβάλει στην Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο τη λαογραφική παράδοση του τόπου μας, γενικότερα, όσο και της Στεμνίτσας, ειδικότερα.

Οι συλλογές του Μουσείου καταλαμβάνουν δύο κτίρια. Το πρώτο, τριώροφο αρχοντικό του 18ου αιώνα, αρχικά προοριζόταν για οικία, και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Στεμνίτσας, με σκοπό να λειτουργήσει ως μουσείο. Το 1995 δημιουργήθηκε το δεύτερο κτίριο, με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιωάννη και της Ειρήνης Σαββοπούλου.

Το Μουσείο διαθέτει μεγάλη ποικιλία συλλογών και εκθεμάτων. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης θα δει: παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, εκκλησιαστικά σκεύη και εικόνες, αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων και παραδοσιακής οικίας, καθώς και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καμωμένα με τη μοναδική στεμνιτσιώτικη τέχνη. Οι λάτρεις του παραδοσιακού θεάτρου σκιών σίγουρα θα ενθουσιαστούν με τη συλλογή του ντόπιου καραγκιοζοπαίχτη Λάμπρου Καραδήμα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιωάννη και της Ειρήνης Σαββοπούλου. Ο Ιωάννης Σαββόπουλος ήταν Στεμνιτσιώτης, με ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα, του, την οποία μετέδωσε και στη σύζυγό του. Πρόκειται για ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση της λαογραφικής κληρονομιάς της Ελλάδας και η προβολή της τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.Το Μουσείο στεγάζεται σε δύο κτίρια, σε ένα τριώροφο του 18ου αιώνα, το οποίο ανηκε στον Γεώργιο Χατζή, και σε ένα νεώτερο κτίριο, που χτίστηκε το 1995 κατά τα παραδοσιακά πρότυπα, με δαπάνη πάλι των ιδρυτών του, καθώς και των Παναγιώτη Αγγελόπουλου και Ιωάννη Μαρτίνου.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τα μοναδικά εκθέματα, αλλά και τις αξιόλογες συλλογές που φιλοξενούνται εκεί. Στην παλαιά πτέρυγα, στο ισόγειο, υπάρχει αναπαράσταση εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του τσαγκάρη, του κηροπλάστη, του καλαντζή, του αργυροχρυσοχόου κ.ά. Στο μεσοπάτωμα υπάρχει αναπαράσταση παραδοσιακών στεμνιτσιώτικων οικιών, με αυθεντικά αντικείμενα και έπιπλα, ενώ ο πρώτος όροφος φιλοξενεί την πλούσια συλλογή που δώρισαν ο Ιωάννης και η Ειρήνη Σαββοπούλου, που περιλαμβάνει κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακές ενδυμασίες, εκκλησιαστικά σκεύη, κεραμικά και ξυλόγλυπτα αντικείμενα, καθώς και πολλά άλλα. Στη νέα πτέρυγα, στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα διαλέξεων, με τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν παρουσιάσεις και ομιλίες, ενώ υπάρχουν επίσης βιτρίνες με ενδιαφέροντα εκθέματα. Στον πρώτο όροφο φιλοξενείται η ενδιαφέρουσα συλλογή από φιγούρες του ονομαστού Καραγκιοζοπαίχτη Λάμπρου Καραδήμα, δωρεά της οικογένειάς του, καθώς και διάφορες αστικές και αγροτικές ενδυμασίες.

Κοινοποίηση: