Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Στοιχεία Δραστηριότητας
Περιοχή: Αρκαδία

Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου βρίσκεται στη θέση Οστρακίνα του ομώνυμου βουνού, περίπου 30 χλμ. από την Τρίπολη και 162 χλμ. από την Αθήνα. Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο δρόμος ομαλός, κάτι που το κάνει έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Δεν είναι βέβαια από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα, είναι ιδανικό όμως για οικογένειες με παιδιά, καθώς είναι ένα σχετικά ήπιο βουνό και ενδύκνυται για εκδρομές. Το χιονοδρομικό αυτό κέντρο λειτουργεί από το 1965, προσφέροντας μία πληθώρα δραστηριοτήτων, από χειμερινά σπορ και παιχνίδια στο χιόνι έως χαλάρωση στο κεντρικό σαλέ με θέα το υπέροχο βουνό.

Το όρος Μαίναλο δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου και ανήκει στο νομό Αρκαδίας. Το χιονοδρομικό του κέντρο βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.580 μ. Έχει άμεση πρόσβαση από τις εθνικές οδούς Αθήνας-Τρίπολης και Τρίπολης-Πύργου, ενώ η κοντινή του απόσταση από την Τρίπολη (30 χλμ.) και την Αθήνα (165 χλμ.) το αναδεικνύει σε προσφιλή προορισμό για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ, αλλά και τις εξορμήσεις, γενικότερα, στη χιονισμένη φύση.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου είναι το δεύτερο παλαιότερο της χώρας, μετά του Σελίου, στη βόρεια Ελλάδα. Ανήκει στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης, και ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του το 1968, ενώ ανεπίσημα είχε ξεκινήσει να λειτουργεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο πρώτος αναβατήρας εγκαταστάθηκε το 1965 και δύο χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε πιο σύγχρονος, εργοστασιακός αναβατήρας, ο οποίος εξυπηρέτησε το κέντρο για παραπάνω από 35 χρόνια. Επί μία δεκαετία, από το 1968 έως το 1978, το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου φιλοξένησε το πρωτάθλημα νότιας Ελλάδας, καθώς θεωρήθηκε ιδανικό τόσο από άποψη οργάνωσης του κέντρου όσο και λόγω των συνθηκών χιονόπτωσης.

Από τις αρχές του 2011 ξεκίνησαν σημαντικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης και αναδιαμόρφωσης του κέντρου, με την πολύτιμη συνδρομή του Δήμου Τριπόλεως. Στόχος ήταν αυτό να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό και να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο δεινών αθλητών, αλλά και οικογενειών, που θα μπορούν εδώ να απολαμβάνουν τη μοναδική φύση του Μαινάλου σε όλο το χιονισμένο μεγαλείο της. Σημαντικό είναι επίσης ότι επιλέχθηκε να διατηρηθεί το εισιτήριο σε χαμηλή τιμή, ώστε να είναι προσιτό σε όλους (στα 10 ευρώ η κάρτα των αναβατήρων, τιμή σταθερή, ακόμα και σαββατοκύριακα και αργίες). Τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών ήταν εντυπωσιακά: μέσα σε έναν χρόνο η προσέλευση στο χιονοδρομικό κέντρο ξεπέρασε τους 80.000 επισκέπτες.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ ως τις 4 π.μ. Διαθέτει επτά πίστες όλων των επιπέδων, που εξυπηρετούνται από τρεις συρόμενους αναβατήρες, ο ένας baby, δυναμοκότητας 1.500 ατόμων την ώρα. Στο χώρο του κέντρου λειτουργούν δύο καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, οργανωμένο σαλέ και ιατρείο με καθημερινή παρουσία γιατρού. Υπάρχουν επίσης και εκπαιδευτές χιονοδρομίας για τους λιγότερο έμπειρους. Για τους πιο έμπειρους διοργανώνονται επίσης διαδρομές και εκτός πίστας, πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων οδηγών. Οι δραστηριότητες στο χώρο του χιονοδρομικού, βέβαια, δεν περιορίζονται μόνο κατά τους μήνες που υπάρχει χιόνι. Τις πιο ζεστές περιόδους διοργανώνονται εδώ κι άλλες δραστηριότητες, όπως ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορίες κ.ά., με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της όμορφης φύσης του Μαινάλου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Κοινοποίηση: