Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Κάτω Βρύσης

Στοιχεία Δραστηριότητας
Περιοχή: Κορινθία
Ιστοσελίδα: http://xenon.elisson.gr/area2.php
Σταθερό τηλέφωνο: 30 2742 051082
Κινητό τηλέφωνο: 30 694685550
Γεωγραφική θέση: Κρυονέρι 20200, Ελλάδα
37° 57′ 51.714″ N, 22° 38′ 20.5656″ E

Ένα σύστημα παραδοσιακών κρηνών και το κρύο νερό από τις πηγές του γνωστού από την αρχαιότητα ποταμού Ελισσώνα έδωσαν το σημερινό όνομα στην Κοινότητα Κρυονερίου.

Η Άνω Κρήνη Κρυονερίου (Πάνω Βρύση) είναι η κεντρική παραδοσιακή κρήνη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και δροσίζει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται από την παραλιακή ζώνη της Κορινθίας αποκλειστικά για να προμηθευτούν νερό για το σπίτια. Η κρήνη αυτή είχε την τύχη να ενταχθεί σε πρόγραμμα Αγροτουρισμού και να αναπλαστεί συνολικά, δημιουργώντας έναν καλαίσθητο χώρο αναψυχής και πολιτιστικής δημιουργίας, με ανοιχτό αμφιθέατρο, χώρο στάθμευσης και μικρό πάρκο.

Η Κάτω Βρύση Κρυονερίου συνδέεται με την Πάνω Βρύση διαμέσου της κοιλάδας του Ελισσώνα. Έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων επί σειράν αιώνων. Εγκαταλείφθηκε όμως τη δεκαετία του ’60 εξαιτίας της εγκατάλειψης των σπιτιών της συνοικίας αυτής λόγω κατολισθήσεων.
Το παραδοσιακό μονοπάτι που οδηγεί στην Κάτω Βρύση αναπλάστηκε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε για 8 συνεχή χρόνια (1999-2006) και είναι μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Ξεκίνησε σαν μια δράση του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία για Νέους» που υλοποιήθηκε τα έτη 1999-2004 με ευθύνη της Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων φιλοξενία που εδρεύει στο Κρυονέρι, και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας και χορηγών.
Οι εθελοντές αποκάλυψαν το μονοπάτι και συνεργάστηκαν με πετρομάστορες για την ανακατασκευή των μαντρών (ξερολιθιά) και του πλακόστρωτου του μονοπατιού.
Ο Δήμος Σικυωνίων ενέταξε στη συνέχεια το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER + και προχώρησε σε πλακόστρωση και αναπαλαίωση της Κάτω Βρύσης (2004-2006).

Στόχος αυτής της δημόσιας παρέμβασης ήταν η ενδυνάμωση των αγροτουριστικών επενδύσεων στην περιοχή και η επιβράβευση πολλών προσπαθειών της προηγούμενης δεκαετίας, για εναλλακτική ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής. Έχει στόχο τη σύνδεση των αξιοθέατων της περιοχής μεταξύ τους (Αστεροσκοπείο, Μοναστήρι Λέχωβας,, Μύλος, κ.α.) και την εξερεύνησή της περιοχές με οικοτουριστικά μέσα (πεζοπορία, ποδηλασία, κλπ.).
Το έργο αυτό θεωρείται πολύ σπουδαίο, επειδή συνδέει τον εθελοντισμό και την κοινωνική εργασία των νέων με την προσφορά στην τοπική ανάπτυξη και στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «φιλοξενία» σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κορίνθου ανέλαβε τη διαμόρφωση δασικού μονοπατιού στην κοίτη του Ελισσώνα, που αποτελεί τη φυσική προέκταση του προαναφερθέντος μονοπατιού και συνδέει την Κάτω Βρύση Κρυονερίου με το Παλιό Γεφύρι και το Νερόμυλο.

Η Βρύση του Κούρπερη, το παλιό πέτρινο γεφύρι και ο παλιός Νερόμυλος αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα μέσα στην κοιλάδα του Ελισσώνα, σε μα τοποθεσία φυσικού κάλλους. Όλα τους είναι κτίσματα του 18ου και 19ου αιώνα και συνδέονται με το χωριό διαμέσου του καταπράσινου παραποτάμιου μονοπατιού του Ελισσώνα.

H Βρύση της Πιρόνας είναι μια όμορφη και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον καινούργια πέτρινη κρήνη η οποία κατασκευάστηκε από το Δήμο Σικυωνίων το έτος 2000. Βρίσκεται στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Κιάτου-Νεμέα (Δρόμος Κρασιού) με το δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι της Λέχωβας, περίπου 500 μ. έξω από το Κρυονέρι.

Κοινοποίηση: